18 January

DRONES – The future

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη – Η τρίτη διάσταση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ασφάλειας!

Εδώ και μόλις μία πενταετία, συνέβησαν κατακλυσμικές εξελίξεις στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία με την ενσωμάτωση

τεράστιων εξελίξεων στον τομέα της ηλεκτρονικής, έγιναν πλέον προσιτά σε ένα μεγάλο εύρος κοινού ενώ ήδη έχει ωριμάσει ο χρόνος και για την ένταξή τους και σε άλλους τομείς, όπως την ασφάλεια, την επιτήρηση, τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ευρύτερα την πολιτική προστασία.

Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και το εύρος των επιλογών που δίνει η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα καθιστά απαραίτητα εργαλεία σε εφαρμογές αυτού του είδους και για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να εισάγονται στις υπηρεσίες αυτές.

Ίσως μάλιστα -θα τολμούσαμε να πούμε- είναι μία από τις λίγες φορές που οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις εισερχόμενες απειλές.

Στην πραγματικότητα τα drones εισάγουν μία τρίτη διάσταση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίων ελέγχου, επέμβασης, διαχείρισης καταστροφών, αναζήτησης, διάσωσης αλλά και επίβλεψης υποδομών και περιουσίας, μία αγορά που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 δις το 2025!

Η προσθήκη της διάστασης του ύψους, βελτιώνει σε τεράστιο βαθμό την αποτελεσματικότητα των εργασιών και δίνει νέα εργαλεία που μπορούν να ξεπεράσουν την παραδοσιακή οπτική παρατήρηση.

…τα οφέλη και σε άλλες εφαρμογές!

Και φυσικά, δεν είναι μόνο ο τομέας της ασφάλειας και του ελέγχου εγκαταστάσεων που μπορεί να ωφεληθεί από τα drones, αλλά και πολλοί άλλοι τομείς στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή, τόσο λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων όσο και λόγω της μείωσης του κόστους αλλά και του χρόνου, που συνεπάγεται η χρήση τους.

Ο κατασκευαστικός τομέας έχει εισάγει την εναέρια αποτύπωση για το σχεδιασμό έργων, τον έλεγχο της πορείας κατασκευών και την επιτήρηση και συντήρηση κρίσιμων σημείων των υποδομών.

Η γεωργία ακριβείας, έχει πλέον στη διάθεσή της προσιτές και αποτελεσματικές μεθόδους για τον έλεγχο και την φροντίδα των καλλιεργειών και των εδαφών, καθώς και την καλύτερη κατανομή των πόρων με ακρίβεια.

Άλλοι τομείς χρήσης των drones είναι: Φωτογράφηση και Video, Delivery & Logistics, Ενέργεια, Media, Real Estate, Περιβάλλον, Μετεωρολογία, Τηλεπικοινωνίες κ.α.

Ο εναέριος σύμμαχος στην υπηρεσία κρίσιμων έργων ασφάλειας και επιτήρησης

Η επιτήρηση και η ασφάλεια λοιπόν, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εφαρμογών των drones.

Η ευρεία χρήση τους από τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, αλλά και των σωμάτων του στρατού και της πυροσβεστικής, έχει αλλάξει τον τρόπο που οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στις ποικίλες επιχειρησιακές ανάγκες.

Ακόμα βλέπουμε, όλο και αυξανόμενη συμμετοχή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, ενώ όλο και περισσότερες τεχνολογικές καινοτομίες εντάσσονται στον εξοπλισμό τους: Υπέρυθρες κάμερες, LIDAR, αισθητήρες, συστήματα ηχητικής προειδοποίησης, είναι πλέον ενταγμένα στην γκάμα των δυνατοτήτων τους, αλλάζοντας δραματικά τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Παράλληλα νέες τεχνολογίες όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, Blockchain, κ.α. δημιουργούν τη νέα γενιά drones με ιδιαίτερα βελτιωμένα χαρακτηριστικά και επιδόσεις.

Βεβαίως, όσο οι εφαρμογές και οι χρήσεις των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων αυξάνονται, τόσο αυξάνεται και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης και τήρησης κανόνων ασφαλείας πτήσεων. Το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται από το 2017, είναι πλέον έτοιμο να αναθεωρηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας Αεροπορίας (EASA) να εισηγείται κανόνες και δομές για την ομαλή και ασφαλή χρήση των drones.

Τέλος, σημαντική είναι και η ύπαρξη συστημάτων προστασίας (C-UAV), προκειμένου να διασφαλιστούν οι ζώνες απαγόρευσης πτήσεων UAV (No Fly UAV Zone) και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ασύμμετρης απειλής σε δημόσια κτήρια, εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α. με χρήση drones, μία αγορά που το 2025 θα ξεπεράσει τα 4 δις ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.